Danske & Svenske forskere skal i et nystartet forskningsprojekt med Sjællands Universitetshospital i front etablere en biobank, udvikle en lugte- og smagsklinik og kortlægge senfølger af COVID-19.
Nogle af os har ikke haft virussen i kroppen, andre har haft det flere gange - COVID-19 rammer alle forskelligt. Af dem, der har været 14 dage i isolation, oplever de fleste milde sygdomsforløb med få symptomer og senfølger. Men nogle oplever alvorlige og længerevarende symptomer – senfølger.
Der er efterspørgsel på at finde hoved og hale i at udredt senfølger efter et sygdomsforløb med COVID-19 og dermed få forbedret eventuel behandling. Derfor vil et nyt dansk-svensk forskningsprojekt med Sjællands Universitetshospital i spidsen forske i COVID-19 senfølger med 27 millioner i ryggen – doneret fra Interreg for Øresund-Kattegat-Skagerrak (ØKS).
Der bliver oprettet en biobank, der skal supplere med viden til at identificere risikopatienter og hjælpe udviklingen af målrettede behandlingsforløb for senfølger. Derudover kommer der en ny lugte- og smagsklinik, da undersøgelser viser, at omtrent 7 ud af 10 smittede med coronavirus får påvirket deres lugte- og smagssans i en vis grad. Klinikken skal være med til at udvikle og forbedre behandlingen af senfølger, der påvirker de to essentielle sanser.
Forskningsprojektet består af 15 forskere fra forskellige medicinske specialer og forskningsmiljøer i Danmark og Sverige.